czwartek, 19 stycznia 2012

Pulpety w warzywach


350 gram mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 cienki, nieduży por
2 marchewki
2 pietruszki białe
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki


Mięso wyrabiamy razem z jajkiem, bułką i przyprawami tak jak na kotlety mielone, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie obtaczamy w mące. Smażymy na patelni na oliwie z oliwek, na rumiano z każdej strony. Wcześniej należy pokroić na przykład w słupki marchewkę i pietruszkę oraz pora w plasterki. Gdy kulki się zrumienią, dodajemy na patelnię najpierw marchewkę z pietruszką a po kilku minutach pora. Podsmażamy delikatnie, tak aby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy sól, pieprz i na koniec zalewamy śmietaną roztrzepaną z odrobiną soli. Chwilę jeszcze podgrzewamy na małym ogniu, najlepiej przykryć patelnię przykrywką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...